Pengespill i Norge

Det engelske ordet gambling brukes ofte om spill med penger hvor det er en risiko for at du taper pengene. Pengespill er det norske ordet for gambling, selv om det kanskje ikke er et godt norsk ord som forklarer det engelske ordet. Hele konseptet bak pengespill er at du som spiller satser penger på noe i henhold til et sett regler. Taper du spillet taper du også pengene du satset eller veddet. De fleste pengespill er basert på tilfeldigheter, selv om det er skrevet veldig mye om strategier og mulighetene for å kontrollere spillets resultat.

En høy grad av nordmenn deltar i en eller annen form for pengespill. Hele 80% sies å være aktiv i en form for pengespill. 40% av nordmenn spiller pengespill en gang i uka eller mer. Typiske pengespill er spilleautomater eller Norsk Tipping spill, som Lotto og Oddsen.

Fortjeneste

De aller fleste som får lov til å drive med pengespill får en fortjeneste. Den store debatten i Norge har lenge vært hvordan denne fortjenesten skal brukes. Skal man tillate pengespill slik at selskaper tjener penger på andres misnøye eller skal man forby pengespill, med unntak av noen veldedige formål og andre, som får lisens? Norge landet på det siste. Spiller du spilleautomater går 8% av fortjenesten til veldedige formål. Norsk Tipping og Rikstoto er satt opp slik at den første organisasjonen gir fortjenesten til breddeidretten, mens den siste organisasjonen gir pengene til alle sider av norsk hestehold.

Lovens regulering av pengespill

Pengespill reguleres i lov. Det er til sammen tre lover som regulerer pengespill: lotteriloven, pengespilloven og totalisatorloven. Den første regulerer private lotterier, som bingo og spilleautomater. Den andre loven regulerer statlige pengespill, som Norsk Tipping, mens den tredje regulerer spill på hest.

Aldersgrenser for å spille pengespill er 18 år. Unntakene fra denne regelen er bingo, skrapelodd og lotto. De kan du spille uansett alder.

Det er godt kjent i Norge at pengespill generelt sett ikke er lov, om det ikke er gitt spesifikk tillatelse til å kunne tilby pengespill. Pyramidespill, kasino, rullet, osv. er derfor ikke lov å tilby i Norge. Spill på nett er også ikke lov, med unntak et par aktører som blir sett på som humanitære organisasjoner.

Bakteppet

Ser man litt tilbake i tid så har folk generelt sett ikke hatt noe spesielt godt inntrykk av pengespill. Dette har sikkert mye med ulempene ved å satse for mye og deretter tape det man eier og har. Pengespill ble introdusert på 1900 tallet. Pengelotteriet kom først i 1913, mens hest kom senere i 1927. Så tidlig som i 1930-årene fikk humanitære organisasjoner lov til å sette opp spilleautomatene, mens Norsk Tipping ble opprettet rett etter krigen.