Oppussingslån, passende for deg?

Om ikke nordmenn elsket oppussing fra før, så gjør vi det virkelig nå under koronaviruspandemien. Alt fra nytt bad til eget gamingrom, ja nordmenn elsker simpelthen å gjøre om hjemmet. Men, det fører med seg en pris, ofte koster det ganske mye penger. Bad og kjøkken er desidert dyrest å fornye, men også mindre prosjekter kan koste skjorta. Spørsmålet blir da: hva er den beste måten å finansiere oppussingen på?

Rammelån og refinansiering

Som oftest er lån med sikkerhet i boligen den beste formen for finansiering. På grunn av det kan bankene tilby deg lave renter, især hvis det er lenge siden du kjøpte boligen, for da kan en potensiell verdiøkning gjøre rom for å utvide boliglånet. Som resultat kan du finansiere større oppussingsprosjekt ved å betale inn litt mer på boliglånet hver måned og som et alternativ til prosjektet kan du ta opp et rammelån. Rammelånet gjør at du kan ta ut penger når du måtte trenge det.

Viktig å huske er at en utvidelse av et rammelån gjør at du kanskje må bruke over 20 eller 30 år på nedbetalingen. Det betyr også at du betaler ned på oppussingen i veldig mange år. Dette vil reflekteres i den forhåpentligvis økte prisen når man selger boligen. Bankene konkurrerer om å gi det beste forbrukslån.

Mindre oppussingsprosjekt

Det skal ikke så mye til for å fornye et helt rom, ofte holder det med et nytt strøk maling og/eller ny parkett. Da kan det være gunstig å ta opp et forbrukslån, med mindre du kan få et godt tilbud på kreditt fra byggvarebutikken. Noen eksempler:

 Et soverom og en stue kan enkelt fornyes med noen malingsstrøk og ny parkett. Det vil heller ikke bli altfor dyrt og du kan enkelt ta opp et lite lån som du ikke trenger mange månedene til å betale ned lånet.

Prisene faller på store skjermer og smart-panel som kan gi nye robuste vegger til for eksempel et nytt gamingrom. Dette trenger ikke å koste en formue og kan bygges på en liten helg.

 Hvis du sammenligner et usikret lån med for eksempel et rammelån eller refinansiering, kan et usikret lån ha lavere gebyrer ved en opprettelse. Noe av den nominelle renten vil dessuten veies opp av at nye forbrukslån betales ned på en periode over fem år. Det er viktig at du da sammenligner for eksempel tre år nedbetaling og 10 prosent rente med 20 år nedbetaling og tre prosent rente. Regner du nøye er det mulig å spare en del penger.